ЗАПЪРЖВАНЕ

Когато трябва да запържвате нещо с подправки, без значение дали става дума за гъби, месо или зеленчуци, думата запържване означава да поръсвате с подправките, докато разбърквате достатъчно често, така че да не се стигне до загаряне.

Запържването на продукти абсолютно задължително трябва да се прави с подходяща за пържене мазнина при правилна температура, защото мазниите променят структурата си и стават вредни за човешкия организъм при загряване над определена температура. Консумацията на неправилно обработени мазнини води до нарушаване на сърдечната дейност, дисбаланс между наситените омега-3 и омега-6 мастни киселини в организма, както и до рак.

Температури, които мазнините не трябва да надвишават при запържване и пържене
Рибено масло Животинска (риба) да не се използва
Ленено масло Растителна (ленено семе) да не се използва
Масла от ядки Растителна (бадеми, кашу, орехи, лешници и други) да не се използва
Слънчогледово олио Растителна (слънчогледово семе) да не се използва
Соево олио Растителна (соя) да не се използва
Царевично олио Растителна (царевица) да не се използва
Сусамово олио Растителна (сусамово семе) да не се използва
Олио от гроздови семки Растителна (гроздово семе) да не се използва
Зехтин екстра върджин Растителна (маслини) да не се използва
Рафинирано палмово масло Растителна (сърцевина от палмов плод) да не се използва
Краве масло Животинска (крава - мляко) 175°C
Кокосово масло Растителна (кокосов орех) 175°C
Свинска мас Животинска (прасе) 182°C
Орехово олио Растителна (орехови ядки) 204°C
Зехтин върджин Растителна (маслини) 215°C
Фастъчено олио Растителна (фастъчени ядки) 230°C
Зехтин помас Растителна (маслини) 235°C
Зехтин екстра лайт Растителна (маслини) 242°C
Гхи (индийско пречистено краве масло) Животинска (крава - мляко) 250°C
Оризово олио Растителна (оризови трици) 254°C
Олио от авокадо Растителна (авокадо) 271°C

 

ЗАДУШАВАНЕ

Думата означава, че ястието, което приготвяте, трябва да бъде поставено в затворен съд или да е опаковано във фолио, така че да може пáрите излизащи от него да го облагородяват и омекотяват, а не да се изпускат във фурната или дори да се изхвърлят/филтрират от печки, печащи с функция конвекция. Ако задушавате ястието във фурна, задължително изключете функцията конвекция, ако фурната ви има такава.