ЖЕЛАТИНОВА ТОРТА

(за ~2 кг. / ~10-12 порции)

Продукти

Продукт Количество
Кисело мляко 1-2% 3 кофички
Желатин 20-25 грама
Белени праскови или кайсии от компот със захар 150-200 грама
Пелте или конфитюр от ягоди / череши / смокини или друго по ваше желание 70-100 грама
Банан 1 брой
Чаени бисквити с масло "Победа" 120 грама (~70% от пакета)
Захар 50-100 грама

Приготовление

1. Сипвате желатина в метална купичка, добавяте 2-3 супени лъжици вода и го изчаквате ~5 минути, докато набъбне, след което го слагате на слаб огън, докато се разтопи;

2. Изсипвате трите кисели млека в голяма купа и започвате да разбърквате, добавяйки разтопения желатин и захарта;

3. Нарязвате белените праскови или кайсиите на по няколко парчета;

4. Натрошавате бисквитите на по 4-5 парчета;

5. Нарязвате банана на шайби;

6. Докато разбърквате сместа, добавяте първо нарязаните плодове и конфитюра, след което и бисквитите;

7. Пресипвате готовата смес от купата в стъклена саварина, която предварително леко сте намокрили отвътре със студена вода;

8. Слагате саварината в хладилник на ~4 ℃ за поне 3 часа;

9. Вадите саварината от хладилника и я потапяте в леген с гореща вода за няколко секунди, така че да не попада вода върху тортата, след което обръщате тортата върху по-голяма от диаметъра на саварината стъклена чиния;

10. Режете парчета с размер по желание, като може да ги сервирате поръсени с натрошени орехи или други ядки.

!!! Готовата торта се съхранява в хладилник !!!