ЖЕЛАТИНОВА ТОРТА
(за ~2 кг. / ~10-12 порции)
Продукти
Продукт | Количество |
---|---|
Кисело мляко 1-2% | 3 кофички |
Желатин | 20-25 грама |
Белени праскови или кайсии от компот със захар | 150-200 грама |
Пелте или конфитюр от ягоди / череши / смокини или друго по ваше желание | 70-100 грама |
Банан | 1 брой |
Чаени бисквити с масло "Победа" | 120 грама (~70% от пакета) |
Захар | 50-100 грама |
Приготовление
1. Сипвате желатина в метална купичка, добавяте 2-3 супени лъжици вода и го изчаквате ~5 минути, докато набъбне, след което го слагате на слаб огън, докато се разтопи;
2. Изсипвате трите кисели млека в голяма купа и започвате да разбърквате, добавяйки разтопения желатин и захарта;
3. Нарязвате белените праскови или кайсиите на по няколко парчета;
4. Натрошавате бисквитите на по 4-5 парчета;
5. Нарязвате банана на шайби;
6. Докато разбърквате сместа, добавяте първо нарязаните плодове и конфитюра, след което и бисквитите;
7. Пресипвате готовата смес от купата в стъклена саварина, която предварително леко сте намокрили отвътре със студена вода;
8. Слагате саварината в хладилник на ~4 ℃ за поне 3 часа;
9. Вадите саварината от хладилника и я потапяте в леген с гореща вода за няколко секунди, така че да не попада вода върху тортата, след което обръщате тортата върху по-голяма от диаметъра на саварината стъклена чиния;
10. Режете парчета с размер по желание, като може да ги сервирате поръсени с натрошени орехи или други ядки.
!!! Готовата торта се съхранява в хладилник !!!